27. 9. 2008

Zelňačka à la priscila rajka

1/2 lžíce sádla
1 cibule
2 stroužky česneku
1 velký brambor
1/2 kg sáček kysaného zelí
kmín
bobkový list, nové koření, pepř
hrst hrozinek
6 sušených švestek
1 větší nožka klobásy
sůl
na sádle opečené kostky chleba

V hrnci na sádle osmažíme pokrájenou cibuli a česnek do sklovita. Brambory oloupeme, nakrájíme na drobnější kostičky a přidáme spolu s kořením do hrnce. Zalijeme litrem vody a osolíme. Vaříme 10 minut samotné.
Mezitím si připravíme zelí a chleba a na opečení chleba si rozehřejeme troubu.
Zelí slijeme a šťávu dáme stranou. Pak je podle stupně kyselosti v potřebné míře (raději více) propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat, můžeme vymačkat. Překrájíme na menší kousky a přihodíme k bramborám. Hned přidáme i hrozinky a švestky a necháme vařit asi 15 minut. Vodu dolijeme podle potřeby, ale polévka by měla být hustá. Podle chuti hotovou polévku přisolíme a případně dochutíme lákem ze zelí (zavaříme).
Mezi tím, co se vaří zelí, si pokrájíme chleba a dáme jej opéct na sádlem vymazaném plechu do trouby a na pánvi osmahneme pokrájenou klobásu. Hotovou přidáme hned do polévky a minutku zavaříme.
Také je možné chleba i klobásu opéct společně buď v troubě nebo na pánvi. Hodně záleží, jaké množství chleba zrovna připravujeme. V troubě se chleba dá udělat větší množství, ale někomu stačí do polévky pár kostiček.
Také s klobásou je to různé, protože někdo má rád klobásu spíše uvařenou v polévce a jiný pečenou. Pokud tedy klobásu vaříme vcelku, nakonec ji vytáhneme, pokrájíme a rozdělíme na talíře.
Klobásu upečenou s chlebem v troubě dávkujeme až na talíř.

Žádné komentáře: