28. 9. 2008

Dušená rýže

  • ½ lžíce oleje
  • 1 hrnek rýže
  • 1,5 hrnku vody
  • sůl

Napřed odměříme vodu a dáme ji vařit. Suchou rýži nasypeme do kastrolu, přidáme olej a pražíme ji za stálého míchání, dokud nezačne bělat. Pozor, nemá zahnědnout. Opraženou rýži zalijeme vařící vodou, osolíme a přiklopíme. Necháme na mírném plameni vařit 3-5 minut. Pak hrnec zabalíme do utěrky a strčíme do peřin, kde ponecháme minimálně půlhodinku dojít.
Je také možné celý proces vaření od začátku provádět pomocí litinové plotýnky. V takovém případě se rýže po zalití a osolení přiklopí, oheň pod plotýnkou se vypne a rýže se nechá dojít na plotýnce.

Žádné komentáře: