27. 9. 2008

Dlažební polévka

  • 1 dl (půlka skleničky) hrubé krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 1 kostka bujónu nebo vegeta
  • 50 g sýra cihly
  • 1 vejce
  • polévkové bylinky
  • 1,5 l vývaru
Krupici s olejem pražíme v hrnci dokud nezačne mírně chytat barvu. Ihned ji odstavíme, vsypeme do porcelánové nebo kovové misky a necháme vychladnout.
Mezi tím v hrnci uvedeme do varu vývar. Do chladné krupice vmícháme rozdrobenou nebo nastrouhanou kostku bujónu nebo lžíci vegety apod., vejce a najemno nastrouhaný sýr. Zpracujeme lžící na tuhé těsto, které přendáme na prkénko, kde z něj utvoříme plochou vrstvu o výšce přibližně 1 cm. Tuto hmotu rozkrájíme na kostky o straně cca 1,5 cm, které postupně nožem shazujeme do vařícího se vývaru.
Kostky opatrně promícháme dřevěnou měchačkou a necháme vařit 5 minut. Pak přidáme do polévky bylinky a necháme dojít pod pokličkou asi půl hodinky.

Žádné komentáře: