31. 1. 2009

Dezertní krém z Ledových kaštanů, Mileny, Kofily, Rumby a pod. a k čemu se hodí

  • 200-250 ml šlehačky
  • počet tyčinek přidáváme podle gramáže tak aby vážily dohromady cca 100 g:
  • Kofila, Milena nebo Rumba - 3 ks - nebo
  • Kaštany - 2 ks
  • (1/2 balíčku ztužovače)

Je možné použít i jiné tyčinky, teď mě žádná další nenapadá. Je pouze potřeba, aby byly navrchu z čokolády a uvnitř měly podobný krém jako ty jmenované. Mohou být samozřejmě i celočokoládové, ale ne s oplatkami a kousky.
K přípravě krému přistoupíme den předem. Nevadí, když šlehačka má jen 30 %. Je sice pravda, že v takovém případě je prakticky nemožné ji ušlehat, ale protože ji před šleháním ještě dalším tukem obohatíme, půjde to.
V kastrůlku svaříme šlehačku s tyčinkami. Stačí, když přejde varem. Přelijeme do vyšší nádoby, která se rovnou hodí ke šlehání, necháme vystydnout a přes noc uložíme do lednice. Druhý den vyšleháme do tuha. Pokud má déle stát, nebo pokud se nedaří dostatečně vyšlehat, neuškodí před došleháním přisypat nejvýše 1/2 balíčku ztužovače. Víc nedáváme, raději méně a vždy až když je hmota našlehaná alespoň částečně.
Tento krém je možné použít na mnoho dobrot. Toto množství stačí na ozdobení malého dortového korpusu nebo na ozdobení tácu minidortíků.

Minidortíky

  • 1 balíček minilaskonek nebo cukrářských piškotů nebo koupených košíčků apod.
  • vyšlehaný krém
  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • 1/2 lžičky skořice

Kousky pečiva naplníme krémem buď sáčkem, nebo jen poklademe hromádkami krému pomocí lžiček. Navrch lehce přimáčkneme špetku mandlí. Pomocí sítka posypeme lehoučce skořicí.
Je to výborný dezert pro éterické bytosti ke kávičce. K nasycení zástupů je třeba přistupovat jinudy.


Žádné komentáře: