25. 1. 2009

Špízy v troubě

na 4 špízy:

3 velké kuřecí prsní řízky
2 červené papriky
1/2 velké cibule
8 středních žampionů
200 g slaniny

na marinádu:
1 lžíce solamylu
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce oleje
1 lžička koření: směs na pizzu apod.
sůl

olivový olej na polití špízů a špejle (seříznuté do špičky jsou lepší)

Řízky v půlce prořízneme na dva plátky a z každého nakrájíme 4 kousky. Celkem 24 kousků. Marinádu smícháme v míse a maso do ní dobře obalíme a necháme odležet po dobu další přípravy. Z ostatních ingradiencí si připravíme obdobné kousky v odpovídajícím množství. Cibuli rozloupeme a rozkrájíme, žampiony překrájíme vertikálně každý na tři díly. Slaninu, pokud je vcelku (je to lepší), rozkrájíme na čtverečky, jinak je možné plátky napichovat přeložené, ale víc se rozpadají.
Na špejle střídavě napichujeme: slaninu, maso, cibuli, papriku a žampion, na každou špejli 6x. Špízy pokládáme na plech vyložený alobalem, vydatně pokapeme olejem a dalším kusem alobalu lehce přikryjeme. Pečeme: v plynové troubě naplno 45 minut s dvojím obrácením a pokapáním olejem. Po druhém obrácení odstraníme vrchní kus alobalu.
Na talíři trochu přisolíme žampiony a zeleninu. Podáváme s bramborem apod.

Žádné komentáře: