6. 1. 2012

2x: Brokolicový krém

BROKOLICOVÝ KRÉM SE SÝREM

1 cibule
2 lžíce oleje
3 brambory nebo šálek zbylé bramborové kaše
250 g brokolice (půl svazečku)
100 g ostřejšího taveného sýra
1 lžíce másla
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
(4 nožičky debrecínského nebo jiného oblíbeného párku)

Na oleji necháme zesklovatět hrubě pokrájenou cibuli. Zalijeme vodou a přihodíme brambory a brokolici, oboje pokrájené na kousky. Vaříme 20 minut, pak přidáme sýr, máslo a koření a rozmixujeme ponorným mixérem. Dosolíme a případně doředíme vařící vodou. Kdo chce, může si sýrovou chuť ještě zvýraznit tím, že si polévku v talíři posype parmazánovým práškem.
Jestliže máme zbytek bramborové kaše, dáme na osmahnutou cibuli napřed vařit pouze brokolici a po rozmixování přidáme kaši a vše ostatní.
Pro masožravce je výborným doplňkem této polévky na špalíčky nakrájený osmažený páreček, kterým zdobíme porce v talíři.


LAHŮDKOVÝ BROKOLICOVÝ KRÉM SE SMETANOU

500 g brokolice
1 kostka slepičího nebo zeleninového bujónu
nebo sůl
1 stroužek česneku
(hrst pokrájené zeleniny)
100 ml šlehačky (nebo lžíci másla)

Brokolici uvaříme do měkka v hrnku vody. Přilijeme trochu studené vody a pokrájený česnek a rozmixujeme do hladka. Vodu přlijeme podle potřeby tak, aby krém zůstal dost hustý. Vložíme zeleninu (může být mražená směs) a povaříme. Nakonec vmícháme šlehačku nebo máslo.

Žádné komentáře: