22. 11. 2009

Hovězí Bourguignon v pomalém hrnci

800 g hovězího masa (např. loupaná plec)
¼ l dobrého suchého červeného vína
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl
2 větší mrkve oloupané a nakrájené na silná kolečka nebo špalíčky
hrst sušené restované cibule nebo 1 čerstvá, pokrájená
80 g anglické slaniny nakrájené na špalíky
5 stroužků česneku nebo celá hlavička vcelku
1 bobkový list, kytička petrželky, kousek (špetka) tymiánu a rozmarýnu
1 lžička celého pepře
1 lžička hladké mouky
(několik malých žampionů pokrájených na půlky)
na dohotovení:
3 lžíce oleje
2 cibule (nebo 2 hrsti malých cibulek)
velká špetka soli
velká špetka cukru
1 lžíce másla
Víno svaříme a vlijeme do nádoby. Přidáme do něj všechny ostatní ingredience. Maso nakrájíme na 3 cm kostky. Vložíme do nádoby. Pokud přidáme žampiony, opatrně je přidáme až nakonec míchání, aby se nerozlámaly. Vaříme 4/8 hodin.
Půl hodiny před dohotovením si oloupeme obě cibule (cibulky) - nejraději bílé. Velké cibule nakrájíme na hodně hrubé kostky, pokud máme malé, ponecháme je vcelku, rozpálíme olej a cibule na něm rychle orestujeme se solí a cukrem. Tvrdou cibuli můžeme nechat i lehce podusit pod pokličkou. Pak přidáme máslo a necháme je na cibuli rozpustit. Cibuli stáhneme z ohně a vmícháme do hotového masa.
Příloha: bageta

Žádné komentáře: