30. 9. 2008

Baklava

  • 1 listové těsto
  • 6 lžic strouhaných vlašských ořechů
  • 6 lžiček moučkového cukru
sirup:
  • půl hrnku vody
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • na špičku nože skořice
  • 1 hřebíček
  • 60 g másla - přidá se až po svaření sirupu
Těsto rozdělíme na 8 dílů, ze dvou dílů vyválíme jednu větší placku, z ostatních šesti dílů - 6 placek. Velkou plackou vyložíme malou zapékací misku (o průměru cca 20 cm), posypeme 1 lžící oříšků a 1 lžičkou cukru (sítkem to jde dobře), pak střídavě klademe další placky a prosypáváme oříšky a cukrem. Vrchní placka se vyválí čtvercová, růžky ohneme navrch jako oslí ouška a připíchneme čtyřmi hřebíčky. Navrch se naznačí diagonálně rýhy nožem cca 3x3 cm. Po upečení rýhy dokrojíme a baklavu polijeme svařeným horkým sirupem.
Sirup svaříme z ingrediencí, nakonec přidáme máslo a rozmícháme.
Tato baklava je přiměřeně upravená pro běžné možnosti. V orientu ji všude připravují z takzvaného filo těsta, které je ale téměř nemožné na výrobu. I u nás se prý už prodává a pokud se nám podaří je koupit, při použití je navíc pokapeme máslem. Není tučné.

Žádné komentáře: