5. 9. 2016

Ovocný koláč z kynutého těsta (s ovocem nebo náplní)

300 g mléka
30 g čerstvého droždí
450 g hladké pšeničné mouky
40 g dobrého oleje
1/2 lžičky soli
80 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)

Náplň:

1 kg ovoce (strouhaná jablka, krájené meruňky, švestky)
4-8 lžic cukru
1 pudinkový prášek (vanilka, smetana)
1 lžíce rumu

Drobenka:

120 g másla
8 lžic mouky
6-8 lžic cukru

Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplň a drobenku. Náplň doděláme až úplně těsně před plněním koláče, protože ovoce, jakmile se promíchá s cukrem, rychle pouští šťávu.
Na velký plech s okraji si nalijeme lžíci oleje a rukou jej rozetřeme. Vykynuté těsto vyklopíme na plech a naolejovanými dlaněmi je rovnoměrně rozmačkáme po celé ploše, pokryjeme náplní a nakonec posypeme drobenkou.
Pečeme ihned v dobře vyhřáté troubě horkovzduchem na 160°C přibližně 35 minut. Doba pečení závisí na množství a vlhkosti náplně, proto je možné, že někdy je třeba přidat asi 10 minut pečení navíc.
Náplň se dá udělat z každého ovoce, které je dostatečně měkké a nepouští moc šťávy, jako jsou třeba švestky, hrušky nebo třešně. Borůvky sypeme na těsto samotné. Menší ovoce stačí buď jen vypeckovat (třešně) nebo i rozpůlit (švestky). Výroba náplně má u kynutého těsta svůj smysl v tom, že ovoce tak nezalije těsto nadměrným množstvím tekutiny, která by je rozmáčela.
Tvrdé ovoce se musí napřed podusit, aby změklo a zároveň se částečně zbavilo přebytku vody. Je to třebas rebarbora, nektarinky nebo dýně. Takové náplně je ale lepší ještě přichutit menší sklenkou džemu nebo dalším ovocem s výraznější chutí. Nikdy však v náplni nesmí stát volná šťáva.
V hrubé váze je ovoce potřeba asi 1,2 kg.

Žádné komentáře: