20. 12. 2015

Velmi chutné klasické pečené kuře

6 kuřecích stehýnek nebo prsíček i s kůží nebo celé kuře
2 litry vody
120 g soli

200 g másla
kmín

Tento recept je odpovědí na otázku: jak dobře upéci kuře, aby mělo chuť a bylo šťavnaté a měkké a s vypečenou kůží. Především ale: jak dostat do kuřecího masa tu chuť, která v něm má být a jak je přitom nevysušit a nepokazit.
Večer, den před pečením, nalijeme do hrnce vodu a rozpustíme v ní sůl. Do solného roztoku vložíme maso. Hrnec uložíme do lednice.
Druhý den vodu z masa slijeme a vyhodíme, a kousky rozložíme těsně vedle sebe do pekáče. Navrch položíme pokrájené máslo a pokmínujeme. Nepodléváme a přiklopíme.
Pečeme (horkovzduchem - není nutné) na 130°C 3,5 hodiny bez nahlížení, pak pekáč vyjmeme z trouby, rozpálíme gril na 240°C a pekáč bez poklice vložíme dovnitř na maximálně 5 minut a pak hned vyjmeme.
Přidat k masu zeleninu, marinádu nebo houby podle nejrůznějších receptů je samozřejmě možné, ale již to není NUTNÉ, protože kuře je už takto lahůdka.

Žádné komentáře: