250 g hladké mouky
špetka soli
125 g másla
4-5 lžic ledové vody
pudinková náplň:
250 ml mléka
2 lžíce cukru
1 pudink
+1 vejce
ovocná náplň:
1 lžíce rumu nebo citrónová šťáva
1-2 lžičky solamylu
kyselý džem
ovoce, mandle
1 pudink
+1 vejce
ovocná náplň:
1 lžíce rumu nebo citrónová šťáva
1-2 lžičky solamylu
kyselý džem
ovoce, mandle
Začneme tím, že uvaříme pudink bez vajíčka a necháme chladnout.
V robotu zpracujeme těsto míchací metlou, nejprve jako drobenku, kterou pak zaděláme vodou. Vyválíme je rovnou na desce na tloušťku 3 mm, nelepí se. Skleničkou nebo formičkou vykrajujeme koláčky a rozložíme je na plech. Koláčky při pečení nenabudou vůbec do stran, nafukují se hlavně do výšky, stačí je pokládat pár milimetrů od sebe.
Jakmile vyndáme z robotu těsto, necháme v něm vymíchat pudink do zchladnutí. Do vlažného pudinku pak dobře zapracujeme vejce.
Hotovou náplň přendáme do plničky nebo i jen do silnějšího sáčku, kterému poté ustřihneme růžek. Pudink nastříkáme do kruhu na každý koláček a střed necháme volný, ten se naplní džemem nebo marmeládou. Zdobíme mandlemi nebo kouskem ovoce.
Je důležité, aby byla ovocná náplň dost výrazně kyselá, a abychom do ní vždy přidali alespoň 1 lžičku škrobu, jinak pustí při pečení šťávu a koláčky nejsou tak pěkné.
Pečeme 15 min. / 180°C v dobře předehřáté troubě.
Vystačí na 1 plech, 30-50 koláčků o průměru cca 5 cm.
2 komentáře:
Vypadajú veľmi pekne.
Díky za shlédnutí. Nejlepší jsou čerstvé.
Okomentovat