25. 10. 2015

Těsto na buchty, závin, skořicové rolky, štolu


300 g mléka
20-30 g čerstvého droždí
470 g hladké pšeničné mouky
40 g dobrého oleje
1/2 lžičky soli
80 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
* koření

V domácí pekárně zpracujeme přípravy programem "těsto". Množství mouky záleží na její vlhkosti, začínám na 470 g a případně dosypu. Lepší je těsto měkčí, než příliš tuhé a snáze se přidává mouka, než mléko.
Těsto po vykynutí vyndaváme z nádoby (pekárničky) rukama potřenýma olejem přímo na pracovní desku nebo plastové prkénko, které také potřeme několika kapkami oleje. Ideální na práci s těstem je právě běžná hladká kuchyňská pracovní deska. Nepodsypáváme moukou, je to zbytečné, s pár kapkami oleje se těsto nelepí na nic. Práce s ním je rychlá, snadná a vůbec se v kuchyni nenapráší s moukou.
* Výbornou příchutí do těsta je 1/4 lžičky mletého kardamomu a 1/4 lžičky kurkumy. Kardamom dodá těstu neuvěřitelně výbornou chuť a kurkuma barvu. Samozřejmě můžeme přistrouhat i kůru z citrónu. Všechny tři přídavky vylepší hlkavně chuť koláčů a buchet. Doporučuji přikoupit.
Po vytvarování do formy necháme ještě dobře vykynout na teplém místě a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě horkovzduchem na 160°C / 30 - 45 min.

Buchty

Těsto rozválíme na obdélník cca 30x40 cm a rádýlkem na pizzu rozkrájíme na 20 kousků. Pokud je potřeba, některé kousky ještě okrojíme a na jiné přidáme tak, aby byly přibližně stejné. Kousky si dlaní trochu rozmáčkneme, nepřepracováváme. Na každý kousek patří vrchovatá lžička náplně. Zabalíme a slepenou stranou uložíme do řad 4x5 ks do formy cca 20x30 cm. Jednotlivé kousky promazáváme rozpuštěným máslem. Másla dáme rozehřát 1,5 cm plátek z kostky. Tak zbude dost na potření po upečení. Dobře pomažeme i nahoře.

Nejlépe pečivo kyne v mírně teplé (vypnuté!) troubě (cca 60°C), když těsto připravené ve formách vložíme na mřížku. Kynout necháme přibližně půl hodiny v zavřené troubě. Pak formu vyndáme, troubu rozehřejeme na 200°C, ztlumíme na 160°C, vložíme formy  a pečeme. Buchty z této dávky pečeme 30 minut. Upečené buchty polijeme nebo potřeme zbytkem másla, zakryjeme volně kouskem alobalu a přikryjeme utěrkou asi na 20 minut. Pak necháme volně vychladnout.

Na náplň do skořicových rolek (z půl kila mouky) smícháme:

120 g (hnědého) cukru
1 lžíce skořice
2 lžíce polohrubé mouky
30-120 g měkkého másla

Těsto na rolky rozválíme na plát silný cca 1 cm tj. 30x40 cm, posypeme nebo natřeme náplní (záleží na množství másla, dávám 30 g), srolujeme po delší straně a nakrájíme na 8-12 válečků. Promažeme máslem a pečeme v máslem vymazané formě nebo na menším plechu. Pokapeme máslem, necháme v teple dobře vykynout, klidně i hodinu, a pečeme 30 - 40 minut/160°C. Poté ihned zase potřeme či polijeme máslem.
Pro křupavý povrch necháme rolky vychladnout bez zakrytí.

Na větší moučník do třech kruhových forem 16 cm, tj. 1,5 dávky:

450 g mléka
50 g dobrého oleje
3/4 lžičky soli
130 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
700 g hladké pšeničné mouky 
40 g čerstvého droždí


Maková náplň s povidly, do buchet (1,5 dávky těsta):

120 g mletého máku
180 g mléka
120 g povidel
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
rum
hrozinky

Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák a necháme probublat. Do vlažného máku vmícháme vše ostatní.

Žádné komentáře: