18. 9. 2010

Šlehaná máslová buchta bez prášku - pound cake



šálek (cup) = 200 ml

125 g másla
1 šálek krupicového cukru
1/4 lžičky vanilky
špetka soli
4 vejce
1,5 šálku polohrubé mouky


Vejce a máslo si předem vyndáme z lednice, aby nebyly studené, nejlépe na několik hodin. Pokud je v kuchyni chladno, musíme hlavně máslo nechat povolit třeba v lehce nahřáté troubě, nesmí se ale rozehřát!
Velmi měkké máslo pak našleháme v robotu. Přidáme cukr, vanilku, sůl a vyšleháme do bílé pěny. Jedno po druhém zašleháváme celá vejce. Každé vejce dobře zašleháváme, okolo 2 minut. Nakonec krátce vešleháme mouku při pomalém chodu.
Pečeme 20 - 40 minut ve vyhřáté troubě na 160°C na horkovzduch. Doba pečení záleží na tvaru buchty, v dortové formě to chce skutečně 40 minut.

ovocná glazura:

2 vrchovaté lžíce hladkého ovocného želé apod.
4 lžíce javorového sirupu
2 lžíce (mandlového) likéru

Glazuru natřeme na vršek moučníku a necháme zaschnout.

Pound cake, máslová buchta, když se správně udělá (postup se musí přesně dodržet), je asi nejchutnější moučník ze šlehaného těsta, jaký sem kdy jedla. Můžu ho opravdu doporučit.

Tento koláček je se zapečenými broskvemi a cukrovou citrónovou polevou.
Množství těsta stačí na malý koláč do 26 cm formy, i do menší dortové formy (21 cm) jako dort. Předností tohoto těsta je nejen opravdu výborná chuť a jednoduchá příprava, ale zejména fakt, že se v něm nepoužívá prášek do pečiva, který nejenže žádnému těstu právě nepřidá na chuti, ale pravděpodobně není ani příliš zdravý.
Těsto je vhodné na dort i na MADELEINES. Ze 2/3 těsta jich upečeme 12 velkých. Madlénky pečeme ve vyhřáté troubě 13 minut / 200°C horkovzduchem.
Hodí se také na muffiny.

Žádné komentáře: