11. 1. 2015

Džuveč

500 g vepřového plecka nebo hovězího krku nebo jakékoli libové maso vhodné k pečení
sůl
pepř
1,5 hrnku vody

1/2 hrnku rýže paraboiled
1,5 hrnku vody nebo šťávy z masa
cibule
česnek
papriky, paprikový protlak
rajčata, rajčatový protlak
lilek
cuketa, dýně
brambor
olivový olej

(čili, čubrica, balkánský sýr, 4 vejce)


Maso nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme, podlijeme a pečeme 80 minut (nebo podle potřeby) v přikrytém pekáčku na 180°C. Můžeme je také připravit přes noc v pomalém hrnci.

Do pekáčku k upečenému masu přidáme rýži, zeleninu pokrájenou na kostky, případně vodu a pokapeme olejem. Dále pečeme přikryté 20 minut. Poté můžeme posypat sýrem (i zalít vejci se sýrem) nebo jen odkryjeme a pečeme odkryté dalších 20 minut.
Zeleniny dáváme hodně a druhy podle sezóny - co je. Protlak není třeba dávat, pokud máme pořádná rajčata. Pokrm má být šťavnatý, ale vodu přidáváme opatrně, aby neplaval.
Zalévání vejci a sýrem je věcí názoru. Velmi dobře to jde i bez nich. I bez masa, třeba jen s vývarem, pořád je to veliká dobrota. Já většinou nedávám ani sýr, ani vejce, ale do bezmasé varianty je můžu doporučit.

Žádné komentáře: