16. 11. 2008

Primabalerína – blesková lahůdka

Recept je variací na Novozélandský vynález, dort pojmenovaný podle ruské primabaleriny Anny Matvějevny Pavlovové. Pravděpodobně z roku 1926, kdy tato diva navštívila protinožce, kteří jí byli nadšeni. Dort „Pavlova“ byl tedy nejspíš jedním z mnoha projevů nadšení, jež vzbudila a jež její působení provázely.

Je vysoký okolo osmi centimetrů, je to taková jedna velká pusinka, která má křupavou povrchovou krustu, ale jejíž vnitřek je měkký jako náplň v indiánkách. Navrch se zdobí šlehačkou a ovocem, nejautentičtěji kiwi a jahodami.

Jeho příprava je značně zdlouhavá (dlouhé pečení a chladnutí) a zde je tedy něco jednoduššího, trochu jiného, leč též velmi dobrého a navíc zcela nenáročného na suroviny.

Potřebujeme:

  • 1 vaječný bílek
  • moučkový cukr (asi 200 – 300 g) podle velikosti bílku
  • šlehačku
  • pár kousků ovoce

Bílek (stačí i malý) smícháme v misce s cukrem. Přidáváme jej postupně a zapracováváme vidličkou. Vytvoříme těsto konsistence pasty, které je tak husté, že z vidličky nesteče a drží tvar. Musí být husté a pevné, ale ne tvrdé.
Z papíru na pečení vystřihneme tři kulaté kusy velikosti otočného talíře v mikrovlnce. Na každý uděláme pomocí dvou lžiček dokola 8 hromádek o velikosti muškátového oříšku, doprostřed těsto nedáváme.
Každou dávku vlníme 1:20 min / 800 W. Pusinky pěkně nabudou, stačí je kontrolovat okénkem. Slabé zahnědnutí (v prasklinách) je menší problém, než nedopečená várka, pak by mohly klesnout, ale i tak by byly pořád chutné.

Necháme je vychladnout. Podáváme se šlehačkou a ovocem, ale jsou moc dobré i samotné. Takový cukrový střípek, dole možná malinko karamelový.
Autorem receptu na pusinky je pán s přezdívkou spiser/labužník.cz. Za recept moc děkuji.

Žádné komentáře: