18. 10. 2008

Beef Stroganoff à la priscila-rajka a v pomalém hrnci

800 g hovězího zadního masa nakrájeného na hranolky
na směs:
200 ml vody či vývaru
2 rovné lžíce dijonské hořčice
1 lžička kmínu nebo mahá (velmi lahodné koření)
pepř, sůl
V nádobě smícháme všechny suroviny na směs, přidáme maso, promícháme a urovnáme tak,  aby bylo maso zakryté směsí. Vaříme 8 (4) hodin.

na dokončení:

200 ml šlehačky
1-2 konzervy po 400 ml krájených žampionů nebo restované lesní houby, žampiony
3 malé pokrájené sladkokyselé okurky nebo sklenička kaparů bez nálevu (jak kdy a podle chuti)
Jakmile je jídlo v PH dovařené, slijeme šťávu do kastrolu, přiměřeně ji zredukujeme, přidáme houby, necháme probublat a zalijeme šlehačkou. Cílem je pouze lehce zahoustlá šťáva, nikoli omáčka. Závěrem přidáme osušené okurky nebo kapari, mírně promícháme a necháme prohřát.
Podle vlastního názoru a chuti můžeme recept doplnit i dalšími ingrediencemi, bez nichž si mnozí tento pokrm neumí představit. Jsou jimi:
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (dává se do základní směsi)
  • sklenka bílého vína (dává se do základní směsi místo vody, pokud nepoužijeme okurky a s menším množstvím hořčice)
  • 150 ml kelímek kysané smetany do omáčky nebo k ní
  • citrón
Nic z toho nedávám. Nedávám ani hořčici Colman´s, bez které to prý nejde, tedy alespoň tam, kde se prodává, určitě :). Dávám dijonskou zn. Amora.
Beef Stroganoff nebo prostě Stroganoff se v tuzemsku obvykle podává s těstovinami nebo rýží, což nedoporučuji. Bohužel obvykle stejně nebývá moc jedlý, protože v našich restauracích snad neexistuje jídlo, do kterého by kuchař nevnutil alespoň lžíci mouky a tím u mnoha pokrmů nezkazil jak vzhled, tak i chuť. Nic není horšího než si k moučné omáčce dát moučné těstoviny. 
Nicméně je zde tento recept a dále je naštěstí známo i to, že Mstislav Roztropovič považuje za jedinou myslitelnou přílohu tohoto pokrmu hranolky a s tím se tedy nedá, než souhlasit. Pokud je samozřejmě vůbec nějaké přílohy třeba .... jde to jíst i samotné.

Žádné komentáře: