17. 7. 2010

Vepřová pomazánka – rillettes v pomalém hrnci




2 - 2,5 kg vepřového (krkovice, bůček, plec, syrové sádlo)
sůl
pepř
1 šálek vody



Maso rozkrájíme na kostky 3 - 4 cm velké. Poměr maso : sádlo volíme tak, aby vznikl poměr jako u libovějšího bůčku. Dá se použít jakýkoli ořez, ale já dávám kilo krkovice a kilo bůčku.
Kostky vhodíme do nádoby a zalijeme vodou. Povrch smáčkneme. Pak osolíme a mírně opepříme. Vaříme 12 hodin na LOW.
Hotové horké maso a sádlo rozmačkáme šťouchadlem na hrubou kaši. Tu naplníme do sklenic. Maso ve sklenicích uchováváme v lednici až 2 týdny nebo zavaříme, což doporučuji.
Zavařování: do hrnce vložíme drátěnou podložku, složíme na ni skleničky, do 1/3 zalijeme vodou a při mírném varu udržujeme 2 hodiny přiklopené poklicí. Pak vypneme a můžeme nechat vystydnout v hrnci. Někdo vaří dvakrát, tj. dva dny po sobě 1 hodinu.
Rillettes (rijet) je výborná pomazánka na chléb, ale dá se využít i jinak. Třeba přidat do rýže nebo zeleniny, rozehřát na porci zbylých bramborových knedlíčků nebo jen tak vyškrabat lžící. Sádlo se dá také snadno slít a použít zvlášť.

Žádné komentáře: