4. 4. 2009

Velikonoční nádivka I.

2 veky (à 360 g) nebo 18 housek
1 litr mléka
8 - 10 vajec
2 hrsti sekané petržele, kontryhele, kopřiv apod.
400 g prorostlého uzeného masa
300 g vepřové kýty
300 g hovězího předního např. krk
pepř
sádlo na vymazání pekáče
Nejprve spolu s kořením uvaříme hovězí a vepřové maso, nejlépe den předem. Polévku použijeme jinak. Po vychladnutí maso nakrájíme na kostičky. Uzené maso umeleme na strojku s největšími otvory, případně také nakrájíme, a opečeme na sádle. Veky rozkrájíme na kostičky a dáme do hodně velké mísy nebo do lavoru. Mléko rozšleháme se solí (opatrně, vše je už slané) a vejci a vlijeme na veku. Pak přidáme vše ostatní, tedy maso, bylinky a pepř, případně i lžíci sádla, pokud maso bylo málo prorostlé. Opatrně promícháme a urovnáme do "pekáče na husu" vymazaného pěkně tlustě rovněž sádlem. Pečeme ve vyhřáté troubě na mírno ¾ hodiny.

Žádné komentáře: