5. 3. 2009

Švédský hruškový koláč

do plechové koláčové formy o průměru 30 cm (s vlnitým okrajem)

200 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1/4 prášku do pečiva
1 malé vejce
50 g másla 

2 - 4 větší hrušky
trochu citrónové šťávy na pokapání oloupaných hrušek 
hrst hrozinek nebo sušených brusinek

1 kostka měkkého tvarohu v papíru (250 g)
120 ml mléka
3 PL krupicového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru

Z ingrediencí vypracujeme drobenku. Napřed smícháme sypké přísady, pak přidáme máslo a nakonec vejce. Když nemáme malé vejce, rozšleháme je v hrnku a přidáváme postupně. Jde o to, aby se vytvořila zcela rozdrobivá struktura zpracované hmoty, nikoli lepivé kousky. Zbytek vejce můžeme přidat do tvarohu.
Dvě třetiny drobenky rozprostřeme do formy vymazané máslem. Tuto vrstvu poklademe oloupanými osminkami hrušek bez jádřinců. Posypeme hrstí hrozinek a zalijeme tvarohovou náplní.
Povrch tvarohu posypeme zbývající drobenkou a zvolna pečeme (plyn cca 40 min).
obrázek: koláč s liči a brusinkami

Žádné komentáře: