19. 9. 2009

těsto na: Kynuté knedlíky



základní rozpis:

250 g mléka
1 vejce
1 lžička soli
1 lžička cukru
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného droždí nebo
25 g čerstvého
pozor- dávka do 1 hrnce dole!

Hotové těsto rozdělíme na 2 - 3 díly, ze kterých na pomoučněné desce vytvarujeme bochánky, které následně přeformátujeme na šišky a necháme kynout poslepovanou stranou dolů alespoň 10 minut. Mezitím si uvaříme v dostatečně velkém hrnci (nebo ve dvou) osolenou vodu, do které knedlíky zavaříme. Hrnec přiklopíme šikmo, abychom mohli dobře kontrolovat var, ale zároveň se v hrnci udržovala pára. Vaříme 10 minut, pak knedle obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Knedlíky vyndaváme po jednom, protože je nejlepší ihned každý vyndaný kousek rozříznout v půli nití, aby se nesrazil. Když jsou všechny knedlíky přepůlené, rozkrájíme je dál nití na kolečka.
Zatím nepřekonaným nástrojem k vyndavání knedlíků z hrnce jsou podle mě 2 kávové talířky.

2 knedle do hrnce o průměru 26 cm:

200 g mléka
1 malé vejce
1 lžička soli
1 lžička cukru
400 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného droždí nebo 20 g čerstvého




Žádné komentáře: