20. 9. 2008

Slané kynuté těsto na všechno - pizza, šneky, závin…



PIZZA NA 2 PLECHY (těsto z domácí pekárny)

250 ml vody
50 g oleje
1,5 lžičky soli
1 lžička cukru
400 g hladké pšeničné mouky (pokud přidáme polovinu celozrnné mouky, stačí dohromady 360 g)
1 lžička sušeného droždí
    Těsto se po vykynutí rozdělí na dvě části, mírně pomaže olejem a rozválí na pečícím papíru.
    Program těsto (k okamžitému použití). Chceme-li si těsto připravit den, dva dopředu, necháme suroviny pouze zamíchat programem, který ani nemusí ohřívat. Zcela vynecháme kynutí a těsto ihned z pekárničky vyndáme, upravíme do koule a pomažeme olejem. Kouli vložíme do  většího igelitového sáčku, který ponecháme otevřený, jen lehce přehneme jeho vršek. Sáček vložíme do mísy a tu do lednice. V lednici těsto krásně a pomalu vykyne. Lze je použít na mnoho různých výrobků.
    Pizzu nikdy nemažeme kečupem, raději protlakem, který můžeme ochutit olejem a kořením. Ideální je uvařené sugo z čerstvých rajčat nebo drcených rajčat z konzervy.
    Pečeme v dobře rozehřáté troubě na 240°C / 12-15 minut podle síly těsta a množství oblohy.

    3 PLECHY

    380 ml vody
    80 g oleje
    2 lžičky soli
    2 lžičky cukru
    600 g hladké pšeničné mouky
    1,5 lžičky sušeného droždí

    Pozor, do malé pekárny se toto množství nemusí vejít!

    JINÉ TĚSTO NA PIZZU (množství podle velikosti hrnku, zde myšlen šálek - 200 ml, na 1 plech)

    2 hrnky hladké pšeničné mouky
    1 lžička soli
    1 lžička sušeného droždí
    1 hrnek vody

    Ve větší míse z plastu smícháme mouku, sůl a droždí a potom zamícháme s vodou tak, aby nezůstala žádná suchá mouka. Dále nemícháme a hlavně vůbec NEPRODĚLÁVÁME! Hodně záleží na druhu mouky, který použijeme. Pokud použijeme mouku s označením PIZZA, je třeba přidat do těsta více vody. Nejspíš bude stačit pár lžic, možná 3.
    Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 12 - 24 hodin stát při pokojové teplotě, například na chladničce.
    Hotové těsto vyklopíme rovnou na plech pokrytý papírem a rozmačkáme mastnýma rukama.
    Z tohoto těsta lze upéci i chleba nebo placky. Chutná jako ciabatta.

    Těsto na pizzu potřeme rajčatovou omáčkou a potom osolíme a obložíme.
    Dvě pizzy upečeme v troubě vyhřáté na maximum, horkovzduchem za 15 minut / 240°C. 



    Žádné komentáře: