13. 9. 2009

Španělské ptáčky v pomalém hrnci


4 tenké plátky masa, nejlépe z hovězího zadního
1 vejce vařené natvrdo
1 sladkokyselá okurka
½ cibule
4+4 špalíčky špeku
4 tenká kolečka měkkého salámu, nejlépe gothajského
sůl, pepř, plnotučná hořčice
3 lžíce (sušené) smažené cibule
3 lžíce tmavé instantní jíšky
(50 ml šlehačky)


Potřebujeme podlouhlé plátky masa velikosti dlaně, nebo větší. Nejlepší je hovězí zadní, pěkný tenký plátek, ale dají se udělat i z vepřového. Pokud máme kousek masa spíše nízký, ukrojíme maso dvojitě (jeden řez nedokrojíme, druhý dokrojíme), rozložíme a hřbítek opatrně rozklepeme. Maso stačí silné 0,5 cm, velmi mírně naklepat, jen aby bylo poddajné. Pokud jsou k dispozici plátky již silnější, naklepeme je více.
Připravené maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Vejce, cibuli a okurku rozkrájíme na čtvrtky. K jednomu konci plátku položíme kolečko salámu a na něj urovnáme dílek vejce, okurky, cibule a špeku. Zavineme od naplněné strany a urovnáme do hrnce koncem masa dolů. Na každého ptáčka položíme další kousek špeku. Není třeba ovazovat.
Přidáme osmaženou cibuli, a pokud chceme, i pokrájené přebytky náplně. Jestliže chceme více omáčky, můžeme na maso rozdrobit i bujónovou kostku. Podlijeme trochou vody, stačí 100 ml, maximálně do poloviny výšky masa a vaříme 4 (8) hodin. Pak ptáčky vyjmeme, šťávu trochu naředíme horkou vodou a přidáme jíšku, kterou ještě ½ hodinky doděláme. Maso vrátíme zpět a podáváme buď s rýží, nebo s knedlíkem.
Někdy je pro změnu možné přidat i smetanu, je to věc názoru a možná i momentální chuti.

Žádné komentáře: