20. 9. 2008

Azu po tatarsku v pomalém hrnci

800 g hovězího masa (zadní nebo loupaná plec) rozkrájeného na hranolky
1 hrnek vody
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř

na dochucení:

olej
2 cibule na proužky
sůl, 1 lžička cukru

2 lžíce cukru
4 sladkokyselé okurky na tenké nudličky
2 - 4 lžíce kečupu

Maso, vodu, pepř a protlak vložíme do nádoby, promícháme a vaříme 3,5 / 7 hod.
K závěrečné úpravě osmažíme v kastrolu cibuli se solí a lžičkou cukru do sklovita, může i lehce začít chytat barvu. Pak dáme maso v nádobě stranou  a do šťávy přidáme kečup, okurky, osmaženou cibuli a cukr, opatrně promícháme a necháme ještě 30 - 40 minut zahřívat.
Jako příloha jsou nejlepší hranolky nebo rýže.
Původní ruský recept předepisuje co okurky oloupané rychlokvašky, bramborové hranolky vmíchané rovnou do pokrmu a nepřidává ani kečup. Chuť bude tedy trochu jiná, ale nedá se nic dělat, azu je v této variantě u nás už vžité a tato chuť velmi oblíbená. Není proč na tom něco měnit.

Žádné komentáře: