Caldo Verde - autentická portugalská kapustová polévka
1 cibule
2 stroužky česneku
klobása chorizo
3 větší brambory na kostičky
2 velké hrsti kapusty nakrouhané na jemno
sůl
pepř
Cibuli osmažíme na oleji do sklovita, přidáme česnek nakrájený na plátky, krátce osmahneme, přidáme brambory, vodu a celou klobásku. Vaříme asi čtvrt hodiny a potom odstavíme, vyndáme klobásu a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme kapustu a povaříme další čtvrthodinku. Osolíme, opepříme a vložíme slabě nakrájenou klobásu. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem.
Pokud chceme polévku uschovat na druhý den, je lepší klobásu přidat až do talířů, aby se v polévce nevymáčela.
V Portugalsku se polévka dělá z něčeho jako bílý mangold. Je možné do ní použít různou zeleň brukvovitou, která právě hostuje v naší kuchyni. Brukev zelná má, jak nás poučuje Wikipedie, bezpočet kultivarů a mnoho z nich má velmi chutné lupení.
Kapustová polévka á la priscila-rajka
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 100 g libové slaniny
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička kmínu
- 2 brambory nakrájené nadrobno
- pokrájená půlka kapusty bez tmavých listů
- hrst sušených hub (nebo 1-2 lžíce sojové omáčky, pokud došly houby)
Nejlepší je druhý den, je to taková bramboračka z kapusty. Prostě místo kořenové zeleniny dáme kapustu.
A jedna výborná a rychlá kapustová polévka na konec podzimu
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 150 g libové syrové slaniny nebo šunky
- ½ lžíce kmínu
- 3 stroužky česneku
- ½ lžíce sladké papriky
- půlka malé kapusty bez tmavých listů a košťálu
- 1 kostka kuřecího bujónu
- sůl
- 3-4 lžíce sušené bramborové kaše
2 komentáře:
Všechno z kapusty máme rádi. Díky za tipy. Jindra
Díky za návštěvu. Časem sem dám i plněné kapustové listy...
Okomentovat