14. 5. 2013

3 recepty na kapustovou polévku

Caldo Verde - autentická portugalská kapustová polévka


2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
klobása chorizo
3 větší brambory na kostičky
2 velké hrsti kapusty nakrouhané na jemno
sůl
pepř

Cibuli osmažíme na oleji do sklovita, přidáme česnek nakrájený na plátky, krátce osmahneme, přidáme brambory, vodu a celou klobásku. Vaříme asi čtvrt hodiny a potom odstavíme, vyndáme klobásu a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme kapustu a povaříme  další čtvrthodinku. Osolíme, opepříme a vložíme slabě nakrájenou klobásu. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem.
Pokud chceme polévku uschovat na druhý den, je lepší klobásu přidat až do talířů, aby se v polévce nevymáčela.
V Portugalsku se polévka dělá z něčeho jako bílý mangold. Je možné do ní použít různou zeleň brukvovitou, která právě hostuje v naší kuchyni. Brukev zelná má, jak nás poučuje Wikipedie, bezpočet kultivarů a mnoho z nich má velmi chutné lupení.

Kapustová polévka á la priscila-rajka

  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 100 g libové slaniny
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 brambory nakrájené nadrobno
  • pokrájená půlka kapusty bez tmavých listů 
  • hrst sušených hub (nebo 1-2 lžíce sojové omáčky, pokud došly houby)
Mouku osmažíme na sádle se slaninou do zlatova, přihodíme nakrájenou cibuli a kmín a zamícháme, zalijeme vodou, přidáme brambory, houby a kapustu (kdo nemá kapustu, může dát zelí, je to taky moc dobré) a vaříme asi čtvrthodinku. Pak mírně pomačkáme šťouchadlem, jen co se brambory rozmáčknou.
Nejlepší je druhý den, je to taková bramboračka z kapusty. Prostě místo kořenové zeleniny dáme kapustu.


A jedna výborná a rychlá kapustová polévka na konec podzimu

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 150 g libové syrové slaniny nebo šunky
  • ½ lžíce kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • ½ lžíce sladké papriky
  • půlka malé kapusty bez tmavých listů a košťálu
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • sůl
  • 3-4 lžíce sušené bramborové kaše
Nakrájenou cibuli, slaninu a kmín smažíme jen dokud je cibule sklovitá, nemá chytit barvu. Pak přihodíme česnek, zamícháme, přisypeme papriku a zalijeme vodou. Vhodíme bujón a kapustu nakrájenou na tenké nudličky. Vaříme 10 minut, pak za stálého míchání zaprášíme kaší. Rozumí se, že když máme zbytek čerstvé bramborové kaše, tak ji tam můžeme dát místo té suché.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Všechno z kapusty máme rádi. Díky za tipy. Jindra

am řekl(a)...

Díky za návštěvu. Časem sem dám i plněné kapustové listy...