2. 4. 2016

Monkey bread


300 g mléka
půl kostky čerstvého droždí
470-500 g hladké pšeničné mouky
40 g dobrého oleje
1/2 lžičky soli
80 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)

k vytvarování:
4 PL nejtmavšího cukru
4 PL cukru krupice
1 PL koření do moučníků nebo skořice

máslo na formu, potírání a do sirupu = 60 g

Připravíme si těsto obvyklou metodou. Po vykynutí je vyklopíme na olejem lehce potřené prkénko a rozkrájíme na pásy. Z pásů pak nakrájíme kostky o velikosti 3 cm. Kostky můžeme, ale nemusíme zakulatit na kuličky. Ideální počet kuliček do mojí formy je okolo padesáti, ale není nutné počítat, kuličky nebo kousky se mohou skládat nepravidelně.
Kuličky skládáme na prkénko, všechny pak pomažeme rozpuštěným máslem a  po částech oválíme v míse se směsí cukru a koření. Cukr je lepší jemněji drcený, ale ne moučkový.
Obalené kuličky vkládáme do máslem vymazané velké formy na bábovku, případně moučník uložíme do dvou nádob. Necháme vykynout cca 30 minut a potom pečeme 40 minut / 160°C.
Mezi tím si připravíme sirup na polití svařením ingrediencí:

zbytek cukru z obalování
zbytek másla z potírání
2-3 lžíce tekutiny: rumu a/nebo pomerančové šťávy/trocha citrónu (ne více, sirup musí být hustý)

Po upečení moučník ještě ve formě polijeme sirupem, necháme 10 minut stát a pak ihned vyklopíme na talíř.
Monkey bread je vlastně neuvěřitelně zjednodušený a zároveň vylepšený Savarin. Klobouk dolů před jeho vynálezcem. A zatímco Savarin trápí mnohé kuchtíky nepochopeným návodem na sirup, v tomto receptu nepochopení naprosto nehrozí. Povede se určitě a milovníky kynutého pečiva velmi příjemně překvapí.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Musím konečně vyzkoušet. Jindra

am řekl(a)...

Díky za přečtení. Tenhle moučník je opravdu moc dobrý, je tedy docela sladký, ale kvůli sladkému se to přece peče :)