18. 3. 2016

Těsto na: Slaný koláč



100 g hladké celozrnné mouky
100 g hladké bílé mouky
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sušeného droždí
5 lžic oleje
10 lžic vody



V robotu promícháme sypké přípravy s olejem. Mícháme pomocí lopatky (paddle attachment). Pomalu přiléváme vodu a sledujeme, jak se během míchání tvoří těsto. Těsto musí být měkké a pružné. Jakmile konzistence vyhovuje, přestaneme přidávat vodu a necháme ještě chvíli pomalu hnětat, přibližně minutu.
Těsto rozválíme a vyložíme jím formu cca 30 cm v průměru.

Na náplň použijeme pár hrstí osmažené zeleniny, kterou upravíme na těsto, posypeme sýrem a zalijeme vajíčky  se smetanou. Můžeme okořenit, přidat slaninu, rajčata nebo olivy pro ozdobu. Pozor na množství soli, sýr bývá často slaný dost a případné kořenící směsi též.
Koláč pečeme v dobře vyhřáté troubě 12 minut / 240°C. Pak troubu vypneme a nakoukneme, někdy necháme ještě 6 minut dojít. Náplň musí být pevná, pokud se ještě při pohybu formy vlní nebo třese (neměla by), zavřeme koláč zpět do trouby. Někdy je opravdu koláč upečený už za 12 minut, jindy ho nechávám ještě těch 6 minut dojít, záleží na tom, jestli byly suroviny studené nebo ne a jak vysoká je vrstva náplně.

náplň:

sáček mražené zeleniny (350 g)
nebo: vařené brambory, mrkev, cibule atd.
1 lžíce oleje
50 g krájené slaniny či uzeniny (nemusí být)
100 - 150 g strouhaného sýra

4 vejce
1/2 kelímku smetany nebo mléka (cca 100 ml)
špetka soli

Syrovou nebo mraženou zeleninu osmažíme na oleji až změkne. Vařenou zeleninu upravovat netřeba. Slaninu nebo klobásku ke smažení přihodíme. Náplň musí být dobře udělaná již před pečením, při pečení už se nedodělá.
V misce smícháme vejce, smetanu (mléko) a lehce osolíme. Prochladlou náplň upravíme na těsto, posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným sýrem, můžeme okořenit a těsně před pečením zalijeme vaječnou směsí a ozdobíme.
Náplň a sýr volíme podle možností a chuti. Kořenění není nutné, bez koření více vynikne chuť surovin. Vše záleží na momentálních možnostech a chuti.

Žádné komentáře: