13. 4. 2022

Pečení na Zelený čtvrtek: jidáše


Zaděláme si těsto podle receptu z těchto stránek.


Potřebujeme:


300 g mléka
50 g dobrého oleje*
1/2 lžičky soli
90 g cukru
1 vanilkový cukr
590 g hladké pšeničné mouky
30 g čerstvého droždí



Při ručním zadělávání, musí těsto vytvořit celistvou kouli. Mouku přisypáváme po troškách. Po vykynutí těsto vyklopíme rovnou na desku. Nelepí se a mouka se nedává.
Těsto nařežeme na pásy a lehce je rukama pomažeme olejem. Pásy válíme a vytahujeme na délku, na kousky na prst silné (spíš jako malíček, než palec) a dlouhé 20 cm. Válečky stáčíme v libovolné tvary a potíráme rozpuštěným máslem. Necháme na plechu na papíře ještě dokynout, nejlépe v teplé troubě asi 20 minut a pak je vyndáme, vyhřejeme troubu a pečeme každý plech maximálně 10 minut / 200°C horkovzduchem. Jsou to 2 plechy jidášků.
Hotové ještě teplé po několika házíme do větší mísy s teplou polevou, ve které je dobře obalíme.

Poleva:
4 lžíce medu
4 lžíce másla
2 lžíce rumu

Med s máslem na teple rozmícháme se zbytkem másla na pomazání. Stáhneme a přilijeme rum. Poleva má být dobře spojená a řídká jako kašička, má jí být cca 250 g. Můžeme přidat minišpetku soli a lžičku citrónové šťávy. Zbylou polevu po vychladnutí jidášků nalijeme ještě vrchem.

*například slunečnicový, za studena lisovaný; řepkový se nehodí


Žádné komentáře: