28. 12. 2019

Bramborový salát


Speciál:

8 brambor
6 vajec
400 ml ochucené majonézy
1 velká zavařovačka hrášku a mrkve ve slaném nálevu
1/2 velké zavařovačky sladkokyselých okurek
1 malá zavařovačka sladkokyselého celeru
sůl, pepř
1 lžička sušené cibule
(dijonská hořčice)

V míse rozmícháme majonézu a zeleninu, žádný nálev ze zeleniny nepřidávám. Vmícháme pokrájená vejce, ochutíme a nakonec vmícháme brambory. Je zatím nejlepší, co jsem dělala. Hned za ním je ten se zeleninou, jehož tvůrcem je babička Bóba.

se zeleninou: 

2 kg brambor
500 g mrkve
1 petržel
1/2 celeru
1 sklenice sladkokyselých okurek nebo zeleninové směsi
400 ml ochucené majonézy
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce a necháme úplně vystydnout. Zeleninu oloupeme, uvaříme a nastrouháme na hrubém struhadle, brambory oloupeme a promačkáme kulatým strunovým kráječem a okurky a cibuli nakrájíme. Brambor by měla být zhruba taková hromádka, jako zeleniny.
Nejlepší je smíchat všechnu zeleninu s majonézou a přísadami bez brambor a ty přidat nakonec. Kdo má rád salát kyselejší, může přilít i část okurkového nálevu, ale nejdůležitější je salát dost osolit.

klasik:

2 kg brambor
6 vajec
1 sklenice sladkokyselých okurek
300 ml ochucené majonézy
2 lžíce plnotučné hořčice
1 malá cibule
sůl, pepř

s nivou:

1 kg brambor
250 g nivy
150 g kysané smetany
150 g tatarky
kousek pórku
cukr
sůl, pepř
ocet
1/2 - 1 hrnek mléka

Příprava je obdobná jako u všech ostatních bramborových salátů. Smícháme všechny přísady kromě brambor a ochutíme na slano-sladko-kyselo. Pak přidáme vařené brambory ve strunovém kráječi nakrájené na hranolky.

Žádné komentáře: