14. 4. 2016

Německý koláč

300 g mléka
20-30 g čerstvého droždí
450 g hladké pšeničné mouky
40 g dobrého oleje
1/2 lžičky soli
80 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)

Náplň:

2 kostky tučného tvarohu (500 g)
2 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce mouky
1 vanilkový cukr (20 g)

200 g měkkých sušených švestek
3 lžíce povidel
3 lžíce tuhé marmelády
pokrájené meruňky

Drobenka:

120 g másla
8 lžic mouky
6 lžic cukru

Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplně a drobenku.
Na velký plech s okraji si nalijeme lžíci oleje a rukou jej rozetřeme. Vykynuté těsto vyklopíme na plech a naolejovanými dlaněmi je rovnoměrně rozmačkáme po celé ploše.
Pomocí dvou lžiček rozdělíme po celém koláči náplně tak, aby výsledkem byla oku lahodící mozaika. Lze doporučit tradiční diagonální rozvržení. Švestky podkládáme pod povidla. Nakonec posypeme drobenkou.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě horkovzduchem na 160°C přibližně 30 minut.
Původní německý název: der Kleckselkuchen.
Náplně je možné obměňovat, v Německu je obvyklý koláč s mákem, tvarohem a marmeládou.
Meruňky z kompotu můžeme smíchat s meruňkovou marmeládou nebo i jinak improvizovat podle momentálních možností. Hrozinky a mandle jistě také neurazí, ale v německých receptech je nenajdeme. Na druhou stranu je fakt, že někde se tento koláč nazývá "český koláč", takže je možné navázat asi tak, že co si tam kdo chce dát, nechť dá.

Žádné komentáře: