9. 3. 2016

Bramborová buchta

500 g syrových brambor
1/2  l horkého mléka
40 g droždí
špetka cukru
2 vejce
500 g polohrubé mouky
3-7 stroužků česneku
majoránka
pepř
sůl
(150 g libové uzeniny)

100 g sádla na pekáč - nutné!
(150 g jemných plátků anglické slaniny)

Brambory jemně nastrouháme do dostatečně velké mísy nebo hrnce (o obsahu minimálně 5 litrů) a polijeme horkým mlékem. Směs by měla být vlažná. Pokud ne, chvíli počkáme a pak do důlku v ní rozdrobíme droždí a přidáme malou špetičku cukru. Necháme vzejít.
Přidáme všechny ostatní přísady a zamícháme. Těsto nemá být moc husté, ale hlavně nesmí být vodnaté. Pokud je vodnaté, trochu je zahustíme moukou, ale opatrně. Nejdůležitější je pořádně je osolit a ochutit. Upečením se sůl ztratí v bramborách.
Těsto dáme kynout do trouby na půl hodiny nebo na teplé místo v kuchyni na hodinu. Těsto je pěkně pěnové a minimálně zdvojnásobené. Kostičky libové uzeniny je nejlepší nasypat do těsta až na pekáči. Navrch můžeme rozprostřít slaninu - doporučuji.
Pečeme na sádlem silně vymazaném plechu, v dobře vyhřáté troubě, 40-50 minut / 180°C.
Buchtu lze péci jak na velkém plechu tak i na menším, záleží na oblibě opečených krajů. Buchta je křupavá za všech stran.
Do pekáče, ve kterém obyčejně peču kachnu, dělám těsto ze 300 g brambor. Poměr je, kolik brambor, tolik mléka a tolik mouky.

Žádné komentáře: