27. 12. 2016

Kvásek a kterak jej kultivovati

sklenice od okurek
ubrousek
gumička
voda
žitná celozrnná mouka
(pšeničná celozrnná mouka)

Vezmeme sklenici od okurek (třičtvrtělitrovou). Vlijeme asi do třetiny vlažnou (ne teplou) vodu. Přidáváme po lžících žitnou mouku, až je těstíčko něco mezi palačinkovým a lívancovým. Přidáme symbolickou špetku sušených kvasnic a lžičku ustrouhané cibule. Povážeme ubrouskem a necháme stát v teple do druhého dne (na vysoké lednici).
Druhý den přidáme pár lžic vlažné vody a trochu mouky a zamícháme jako předešle. Třetí den to samé. Necháme v teple, dokud nezačne kvasit a vonět, to by už třetí den měl. Vůně má být trošku jako ovocná, může být i trochu alkoholová.
Pak se použije, může se upotřebit všechen, pro další kultivaci stačí co zbude na stěnách - k tomu se přidá zase voda a mouka, pořádně zamíchá a může se dát rovnou do lednice. Bez zásahu vydrží v lednici i týden.
Množí se stále dokola, míchá dřevěnou nebo umělou lžící. Mouka se může dát i celozrnná pšeničná, i střídat. Před pečením se prostě vyndá z lednice a rovnou použije.
Já do kváskových chlebů přidávám vždy ještě trochu kvasnic. Těsto se pak nemusí při kynutí kontrolovat. Chléb pečený jen s kváskem podléhá velice sofistikované technologii, kterou je v domácích podmínkách těžké dodržet.

Žádné komentáře: