10. 12. 2014

Kuřecí karí s květákem

2-3 kuřecí prsa
3 lžíce oleje
2 lžíce kari koření (Jávský typ)
sůl

2 lžíce oleje
1 svazek zelené cibulky
1 lžička Harísy
1 lžička mletého kmínu*
1 velké rajče
1 mrkev
½ menšího květáku
80 g sojové šlehačky nebo kokosového mléka
1 lžíce datlového sirupu

Maso si předem naložíme s olejem, kořením a solí, nejlépe na dva dny. Cibulku osmažíme a přidáme naložené maso i s marinádou. Chvíli dusíme a když se přichytí, podlijeme vodou, přidáme kmín a Harísu a necháme dusit 10 minut. Zatím si nakrájíme rajče na kostičky a mrkev na plátky, přidáme do hrnce a vaříme asi 5 minut.
Rozebereme si květák na růžičky cca 4-5 cm velké. Přidáme ho tak, aby se vše vařilo už jen 4 minuty. Omáčky musí být tolik, aby byl všechen květák potopený.
Nakonec vmícháme šlehačku a datlový sirup pro dochucení.
Kari by mělo být pálivé, dobře kořeněné a mírně nakyslé a zároveň nasládlé.
Pokud by nebylo zralé rajče, je lepší přidat lžičku protlaku.
Příloh kvůli množství květáku netřeba nebo placky, rýže.
* správně patří cumin

Žádné komentáře: