23. 9. 2012

Kuře pečené na bramborách


1 - 2 kuřata, brambory, trochu oleje, sůl, kmín, paprika, pepř

Pekáč lehce vymažeme. Kuře rozsekáme na porce, které osolíme a nakořeníme paprikou a pepřem smíchanými se zbytkem oleje. Můžeme nechat odležet (i několik hodin, podle potřeby).
Brambory rozkrájíme na větší kousky a vložíme do pekáče. Zasypeme je kmínem. Navrch rozložíme kousky kuřete kůží nahoru a dáme nepodlité péci do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Nejdříve pečeme 60 minut pod poklicí, pak odkryjeme a dalších 30 minut dopečeme, případně lehce dogrilujeme.
Pokud trouba nepeče moc dobře, porce kuřete napřed osmažíme v pánvi dozlatova, přeložíme do pekáčku na brambory a dále postupujeme stejně. Po odkrytí podlijeme zředěným výpekem z pánve.

Pečené kuře podáváme nejlépe s vlažným višňovým rosolem, na který potřebujeme:

višňový kompot
trochu vody
2 sáčky dortového želé (každý na 1/4 litru vody)
5 lžic cukru

Želé uvaříme z kompotové šťávy dle návodu, vlijeme do misky a necháme zchladnout.
Velmi chutné i s okurkovým salátem.
Varianta: na brambory přidáme na hrubo pokrájené hlávkové zelí.

Žádné komentáře: