24. 12. 2008

Bramborový salát


se zeleninou: 

2 kg brambor
500 g mrkve
1 petržel
¼ celeru
1 sklenice sladkokyselých okurek nebo zeleninové směsi
300 ml ochucené majonézy
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř

klasik:

2 kg brambor
6 vajec
1 sklenice sladkokyselých okurek
300 ml ochucené majonézy
2 lžíce plnotučné hořčice
1 malá cibule
sůl
pepř

Brambory uvaříme ve slupce a necháme úplně vystydnout. Zeleninu oloupeme a uvaříme, vejce také a vše necháme zchladnout. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, brambory a vejce oloupeme a promačkáme kulatým strunovým kráječem a okurky a cibuli nakrájíme. Pak oba saláty zkompletujeme. Nejlepší je smíchat vše bez brambor a ty přidat nakonec. Kdo má rád salát kyselejší, může přilít i část okurkového nálevu nebo trochu citrónové šťávy, ale nejdůležitější je salát dost osolit.

s nivou:

1 kg brambor
250 g nivy
150 g kysané smetany
150 g tatarky
kousek pórku
cukr
sůl
pepř
ocet
1/2 - 1 hrnek mléka

Příprava je obdobná jako u všech ostatních bramborových salátů. Smícháme všechny přísady kromě brambor a ochutíme na slano -sladko-kyselo. Pak přidáme vařené brambory ve strunovém kráječi nakrájené na hranolky .

Žádné komentáře: